Sağlık Nedeniyle Hacca Gidemeyen Kişi Vekaleten Hac Yerine bu Parayı Sadaka olarak Verip Hac Sorumluluğundan Kurtulur mu

Yeni Haber Merkezi

Bir kişi aynı yıl içinde hem şahsen hem de başkası adına hac yapabilir mi?

Bir yılda sadece bir Hac yapılabilir ve bir Hac iki kişi için geçerli olamaz. Bu nedenle bir kimsenin aynı yıl içinde kendi adına ve vekaleten başkası adına hac yapması geçerli değildir. Başkasından vekaletname alan kimse, haccını kendisi yapmak istediğinde, vekaletname, vekaletnamenin geçerliliğini kaybeder çünkü vekaletname, aslinin emrinden saptığı için, haccı kendisi yapar. Bu durumda müvekkilinden aldığı parayı iade etmelidir (Kâsânî, Bedâi’, II, 213-214).

Sağlık nedenleriyle hac yapamayan bir kimse, vekaleten hac yaptırmak yerine bu parayı sadaka vererek hac sorumluluğundan kurtulabilir mi?

Farz ibadetlerde esas olan, o ibadeti zamanında ve emrolunduğu şekilde yerine getirmektir. Diğer bir prensip ise bunu kendiniz yapmaktır. Ancak bazı ibadetler bazı durumlarda vekaleten de yapılabilir. Sağlık durumu hacca gidemeyecek kadar bozulan veya ileri yaşları nedeniyle hac ibadetini kendi başına yapamayanlar, masrafları kendilerine ait olmak üzere haccı yerine bir temsilci gönderebilirler. Ancak temsilci gönderip parayı fakirlere sadaka olarak vermekle veya bir hayır kurumuna yardım etmekle hac farizasını yerine getirmiş sayılmazlar. Bunu yapanın hac borcu azalmaz ve sadakasının sevabını alır (Merğînânî, el-Hidaye, II, 483).

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*