Hadislere Hoşgörü :Taşımak anlamına gelen “hamele” kök fiilinden türeyen Tahammul, esas itibariyle taşımak anlamına gelir. Tahamulu’l-hadis, bileşik olarak hadis almak anlamına gelir ve rivayetle tamamen eşdeğerdir.
Talebenin, hadis âlimlerinden çeşitli yöntemlerle rivayet etme hakkı ve yetkisine sahip olduğu hadisleri almasıdır. “Tehammulu’l-ilm” terimi de aynı anlama gelir. Genellikle meclis adı verilen oturumlarda yazdırılarak veya özel meclislerde başvuranlar tarafından yazdırılarak veya başka yöntemlerle hadis rivayet etmeye başlama yaşı önemli görülmüş ve bu konuda farklı görüşler ortaya atılmıştır.
Ancak yaşın önemli olmadığı açıktır. Bu bakımdan, ayırt etme yeteneğine erişmiş bir çocuğun hadis rivayet etmeye başlayabileceği kabul edilmektedir. (Bkz. Semâ’u’s-sâgîr). Hadis tahammülünün çeşitli yöntemleri vardır. Bunlar yedi tanedir: Semâ, arz (veya kıra’a ale’ş-şeyh), icâzet, münâvel, mukataba (veya kitaba), i’lâmü’ş-şeyh, vasiyye ve vicâde. Her biriyle ilgili hususlarda kendi başlıkları altında yeterli bilgi verilmiştir.
Bir yanıt bırakın